Julpudding med romsmör

Julpudding med romsmör

Julens oförglömliga dessert i engelska hem ska du förbereda i god tid.

ca 15 portioner

Kryddblandning

½ tsk muskot
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen kryddpeppar
1 krm finmalen svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt

Romsmör

200 g normalsaltat rumstempererat smör
2 dl florsocker
¾ dl mörk rom eller efter smak

Pudding

3 dl korinter
5 dl russin
¾ dl konjak
¼ + 1 dl mörk rom
3 dl vetemjöl
300 g rivet vitt bröd eller 6 dl ströbröd
2 dl mörkt muscovadosocker
300 g rumstempererat smör
2 dl ljus sirap
6 ägg
2 dl finhackad sötmandel
100 g syltade apelsinskal

Till servering

vispgrädde

 

  1. Lägg korinter och russin i konjak och (1/4 dl) rom och låt stå ca  1 timme.
  2. Blanda vetemjölet, det rivna brödet och sockret. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.
  3. Blanda i sirapen, sedan äggen och rör ihop till en jämn smet.
  4. Tillsätt de blötlagda russinen och korinterna med konjak och rom, kryddblandningen, samt mandel och apelsinskal.
  5. Ta en ugnsfast skål eller bunke. Smörj in den ordentligt och tryck sedan fast bakplåtspapper på insidan av formen. Smöret hjälper till att hålla pappret på plats. Se till att det är så slätt och tätt som möjligt. Häll sedan i smeten. Klipp till ett lock av bakplåtspapper som passar formen och pressa ner puddingen så att toppen blir slät och fin.
  6. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i vattenbad, dvs i en gryta med sjudande vatten. Låt puddingen stå där i 3-4 timmar.
  7. Kontrollera med en sticka att puddingen inte kladdar. Ta upp och låt puddingen kallna. Låt puddingen stå i formen och vila i minst 2 veckor i kyl innan den är redo att ätas.
  8. Innan serveringen sak puddingen återigen värmas i ett vattenbad, denna gång ca 1 timme tills den är genomvarm.
  9. Gör romsmöret: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp. Slå upp i en skål och ställ i kylen tills puddingen är redo att serveras.
  10. Stjälp upp den varma puddingen på ett serveringsfat. Häll vid serveringen över ca 1 dl varm, mörk rom och tänd eld. Servera den brinnande puddingen med romsmör och lättvispad grädde.

Recept från Lantliv mat & vin nr 4/2010

 

Annonser

6 thoughts on “Julpudding med romsmör

  1. Oj, så långa recept orkar jag inte ens läsa eftersom jag avfärdar dem som för invecklade utan att destomera fundera….
    Har du lagat detta elller ska du?

    Gilla

    1. Jag brukar satsa på minst en utmaning/nytt recept varje jul. Är det en succé så är det ju provat och smakat nästa år och då är det inte lika krångligt. Det här var inte heller krångligt, men tiden i vattenbad blev betydligt längre än den som angetts i receptet. Kan bero på att formen som vi använde var både vid och djup och fylld till bredden. Blir det en nästa gång så blir det fler och mindre puddingar…

      Gilla

  2. Oj va energiskt det låter 🙂
    Jag gjorde inlagda rödbetor för första gången i mitt liv i går…så på den nivån är jag! Odlat dem själv hade jag i alla fall!

    Gilla

    1. Men det finns ju inget godare än ”hemlagda” rödbetor. Det är en bra nivå. Jag har inget trädgårdsland, och lägger inte heller in rödbetor. Än. Men man vet aldrig…

      Gilla

    1. Nej, inte en chans. Det var inte så gott trots alla ansträngningar. För mastigt. För mycket spritsmak och för lite sötma. Jo nog blev det sött alltid när man hade lagt enorma mängder av romsmöret, men det var ju inte precis smör som man behövde… Det var inte så gott att jag tycker att jag borde göra det igen. Men sen fanns också de som tyckte att det var otroligt gott. Klassiskt ”smaken är som baken”-läge.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s