På avstånd

Mina systrar bor ju på en annan kontinent. De är långt borta och jag saknar dem väldigt mycket. De är på ett sådant avstånd att man aldrig kan träffas på en kaffe eller under ett långt veckoslut. Jag saknar dem då de inte är en del av min vardag.

Senaste sommar när vi hälsade på hos dem, var vi där bara för dem. Vi kände inga andra människor. Utan vi var som plåster, dag som natt. Helt beroende av dem. Men vi fick också en god inblick i deras liv där, deras vardag. Den kunde vi inte föreställa oss härifrån. Det var också väldigt intensivt.

Nu när min ena syster är på väg hit (hem) för att hälsa på, blev jag äntligen medveten om hur det kanske känns för dem. Och så blev jag medveten om mina egna känslor.

För som jag skrev – jag saknar mina systrar. Jag längtar efter dem och ibland önskar jag att de fanns här för att dela min funderingar, bekymmer, ansvar. Vad man nu behöver systrar till… Men det är ju inte bara jag som saknar och längtar efter dem. Deras vänner gör det också. Det vet jag ju själv också, jag brukar också längta efter att mina vänner som bor utomlands ska komma hem för att hälsa på sin familj. Jag kuskar ju inte precis land och rike runt för att hälsa på mina vänner (även om jag kanske borde). Och när man kommer hem är det klassträffar, bröllop, fler kompisträffar… Man har sitt sociala nätverk som man etablerat långt innan man flyttade hemifrån och det kan man inte bara klippa av eller snöra ihop för att man bor långt borta. Alla vill ha sin del av kakan. Och dessutom vill man själv också ha lite frihet, lite turisttid, för att ha något att berätta om till dem som man rest ifrån, de som är en del av ens nya liv.

Jag och min familj har en dag bokad tillsammans med min syster och hennes man. Vi tror inte att det blir mer. Vi har också ett schema, ett semesterprogram (snarare en semester som tar slut). Deras besök ska passa in i vårt liv. Så man ställer och ordnar. Det ska gå.

Men när man har en dag, då gäller det att vara väl förberedd. För man vill gärna ha högkvalitativ tid tillsammans. Det är lite som att försöka tillgodose ett helt års behov på en enda dag. Man har miljoner av frågor som man vill ställa – men man minns dem inte. ”Vad var det jag tänkte på i februari, att det där ska jag fråga?”

Och allt det där som man vill berätta. Som egentligen inte är speciellt upphetsande, för vi lever vårt liv på ett ställe som är bekant för dem. Där man gör sina dagliga inköp i DEN affären, där man gör si och så. Våra liv är ganska inrutade och vanliga, som de alltid har varit.

Att grannen bytt bil från en röd till en svart, att tant Hilda somnat in vid en ålder av 87 år, eller att de ska ha barn och de där har skilt sig. Det är inte så himla spännande i längden. Att vi var osams en lördag i november är också ganska oviktigt att prata om. För vad handlade det om egentligen?

Ens liv går vidare i samma spår. Och när de som kommer hit och träffar sin familj och sina vänner får massor av liknande historier – om fler bilbyten, barnfödslar etc. har DE fått med sig något hemifrån när de reser iväg igen. Vi får ge det vi har, vår vardag och vårt liv. Det är inte så spännande, och vi behöver inte berätta allt. Men det är bråttom: vi ska återknyta, prata och avsluta på så kort tid. Vi ska leverera hela paketet på en gång.

Men vi får ha dem, en dag för oss själva. Och efter att vi var plåster i två veckor förra sommaren, så kanske en dag är riktigt lagom. Då slipper de höra om att elev X bröt armen på sportlov, eller att barn 1 fick maginfluensa, eller att barn 2 har skavsår… Eller att jag bakade en sockerkaka i går, mellan kl. 17 och 18. Livet när det är som mest spännande.

Och så fortsätter vi att längta och sakna.
Men nu just ska vi bara vänta… Vi ses snart!

Annonser

2 reaktioner till “På avstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s