Femtio nyanser av ingenting

Det har varit mycket prat om E.L. James böcker om den oskuldsfulla Anastasia Steele och hennes förhållande med den ganska komplicerade Christian Grey. Jag kunde inte motstå böckerna utan införskaffade del 1 och del 2 under mitt besök i Stockholm.

Orsaken till att det varit så mycket prat om böckerna ”Femtio nyanser av honom” (eng. Fifty shades of Grey) och ”Femtio nyanser av mörker” (eng. Fifty shades darker)  är ju blott och enbart på grund av att det förekommer mycket sex. Ganska detaljerade beskrivningar och huvudsakligen (eller åtminstone till att börja med) av BDSM-sex. Herr Grå är ”lagd åt det hållet”.

Men sen handlar den första boken knappt om något annat. Skulle det inte vara för sexet och hans märkliga funderingar skulle det ju aldrig ha blivit någon bok över huvud taget. Och  jag upplever den inte särskilt realistisk heller. Men kanske lite underhållande. Sex säljer, som bekant.

Bok nummer 2 är som en halvdan ”Harlequin-roman” med lite mer sex. Men den är på något vis ”gulligare och mer romantisk” än bok nummer 1.  Likväl porrigt.

Så här långt är bokserien ganska förutsägbar, den är fylld av klichéer och visar på en ganska märklig människosyn. Men som underhållning är de underhållande, lite upphetsande och lite annorlunda. Men man ska inte läsa böckerna om man förväntar sig någon storslagen litterär läsupplevelse. Den utebli. Men när man har läst så vet man varför det pratas…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s